Povijest kluba

STŠK SRDOČI osnovano je 18.06.1984. godine u prostorijama DPO MZ Srdoči. Prvo predsjedništvo činili su: Ladislav Svoboda, Vladimir Malner, Đani Petrali, Milivoj Čohar, Mladen Grgurić, Slavko Gašparin i Mladen Gomoić.

U tadašnjoj mjesnoj zajednici pokrenuta je inicijativa za ujedinjenjem s ostalim sportskim klubovima na Srdočima a to su bili uz naš klub, bočari i dizači utega teškoatletskog kluba. Još iste godine izvršeno je spajanje u Sportsko društvo Srdoči na skupštini 05.11.1984. Zajednica nije dugo funkcionirala pa je STK Srdoči ubrzo opet samostalan.

Pokrenute su aktivnosti takmičenja u Općinskoj ligi i učestvovanja na turnirima lokalnog značaja, koje su se odvijale u prostorijama skloništa na Srdočima. Organiziran ja rad s početnicima. Prvi trening vodio je Miro Jakaša.

Već iduće 1985/86. godine  klub broji 119 članova i natječe se sa tri ekipe u Općinskim ligama i osvaja 1. mjesto u najjačoj A ligi. Red je da spomenemo imena igrača : Mile Maras, Giani Petrali i Gašparin Slavko. U B ligi su također uspješno nastupili Dušan Radović, Vlado Radović,  Jurica Bašić, Kristijan Jurišević,  Marin Čohar, Frenki Paparić, Kristijan Drenik,Emanuel Ivković  i mladi Ivo Ganzelja prvi zapaženiji igrač škole stolnog tenisa sa Srdoča osamdesetih godina. Slijedeće 1986. godine na turniru Jovo Rapaić, Bujas i Gašparin osvajaju II mjesto iza ekipe Zadra,a Općinsku ligu Srdoči osvajaju u sastavu Mile Maras, Ratko Bujas, Miro Jakaša i Stipe Čular. Iste godine u regiji se osvaja 4. mjesto a boje Srdoča branili su: Giani Petrali,Slavko Gašparin,Ivan Ganzelja i Avelino Budak.

U proljeće 1987. godine ukupni pobjednici kupa grada Rijeke su stolnotenisači Srdoča ispred Kvarnera.

Idućih godina nastavljaju se aktivnosti u skloništu, a klub dobija na korištenje zapuštenu dvoranu na Martinkovcu koju vlastitim radom članova uređuje i obnavlja. Tu se igraju utakmice općinske lige i nastavlja rad s djecom. Za trenera djece je angažiran Dragan Vukosavljević, a za ekipu igraju Giani Petrali do odlaska u Njemačku, Mile Maras, Slavko Gašparin ,Ivo Ganzelja ,  Ratko i Alan Bujas i Miro Jakaša . Polako napreduju klinci pa osim Ivo Ganzelje koji je već u juniorski top 12 Hrvatske, zapaženije rezultate postižu Alen Bujas ,braća Matešić Vili i Darjan,Boris Lučić, Goran Čalić,Ivan Kodrnja ,Sanjin Radić  i kadetkinje Ana Jakaša i Vlasta Česnik.

Godine 1992. Klub organizira prvi međunarodni susret između Hrvatske i Slovenije u šest disciplina mlađih kategorija. Iako su tih godina članovi uprave redom po bojišnicama, rad u klubu se u nijednom momentu nije prekidao. Ulazi se u regionalnu, pa odmah i u II ligu, da bi 1994. ušli prvi puta u prvu hrvatsku ligu. Za klub su nastupali: Škrapac Mladen, Bačić Zvonimir, Nandi Fabijanić ,Bojan Broznić ,Damir Brleković ,Ivo Ganzelja ,Toni Frleta , Miro Jakaša i Alen Bujas . Od 1995-2000. godine Srdoči su ponovno stabilan drugoligaš 2 puta trećeplasirani i 3 puta drugoplasirani, da bi 2001. ponovno postali prvoligaši u sastavu: Mladen Škrapac, Nandi Fabijanić, Damir Brleković, Branko Milotić i Nikola Bošković. Godine 1998. Klub organizira pojedinačno državno prvenstvo za mlađe kadete i kadetkinje.

06/07.03.1999. godine  STK Srdoči organizira Pojedinačno prvenstvo Hrvatske  seniora i seniorki  u dvorani na Dinko Lukarić na Kozali.

02-04.03. 2001. godine STK Srdoči  ponovno organizira  pojedinačno PH za seniore i seniorke   ali i ekipno prvenstvo  za seniore 09.10.2001. godine koje se u to vrijeme igralo turnirski, ovaj puta u novoizgrađenoj dvorani na Srdočima.

Angažiraju se vrhunski treneri Vladimir i Aljoša Yefremov a putevima sportskih uspjeha kreću novi klinci Branko Milotić, Ivan Grce, Robert Blažić, Mario Divković, Andrej Marić, Ivan Dijanić, Valentino Saršon, Žarko Tešić i klinceze Mia Radaković i Jelena Bičanić. Na kinder-olimpijadi održanoj 17.08. 2001. u Dusseldorfu Ivan Grce je 5-8 u konkurenciji 92 igrača. Robert Blažić je 2. na Međunarodnom prvenstvu Slovenije 26.08.2001. Murska Soboti, a Jelena Bičanić 1. u Zagrebu na otvorenom prvenstvu Hrvatske. Državno ekipno prvenstvo   u kategoriji mlađih kadeta 24.05.2003. godine osvojili su Ivan Grce, Mario Divković i Andrej Marić a tu su bili i najmlađi Ivan Dijanić,Valentino Saršon i Žarko Tešić pod vodstvom Aljoše Yefremova i savjetnika, njegovog oca Vladimira. Naši članovi, učenici OŠ Srdoči Mario Divković, Ivan Grce i Ivan Dijanić osvajaju državno prvenstvo osnovnih škola 2004. i 2005. godine. U međuvremenu seniorska ekipa je ponovno u drugoj Hrvatskoj ligi 2002 -2007. godine a igraju: Mladen Škrapac, Branko Milotić,Nandi Fabijanić, Mario Divković, Ivan Grce, Robert Blažić, Alen Vukelić i Roman Kozlov, a po potrebi i Aljoša Yefremov.

2008. godine Srdoči s domaćim snagama ponovno osvajaju prvo mjesto u drugoj hrvatskoj ligi. Ovaj uspjeh su ostvarili Mario Divković, Branko Milotić i Alen Vukelić. Još je igrao i navodno pojačanje kinez Qi Chen, koji se poslije jesenskog dijela vratio u Kinu. Kako je većini poznato ove godine smo iznova u drugoj ligi, a uspješno igraju Mario Divković , Ivan Jardas i Duško Morić uz povremenu pomoć perspektivnih kadeta.

Ženska seniorska ekipa plasirala se u drugu ligu na kvalifikacijskom turniru u Požegi 2000. u sastavu Ana Jakaša, Maja Grce i Ljiljana Kovačević. Već slijedeće godine izborena je majstorica za ulazak u prvu ligu, ali je taj meč u Zagrebu protiv Lokomotive iz Vinkovaca izgubljen. Ekipa je s uspjehom igrala 5 sezona a igrale su : Ana Jakaša, Ivana Pribanić, Jelena Bičanić, Karmen Al Wakil, Maja Grce, i Mia Radaković.

Na ovom mjestu ne možemo nabrojiti sve uspjehe naših igračkih perjanica Maria Divkovića,Branka Milotića, Ivana Dijanića, Ivana Grcea, Roberta Blažića, Valentina Saršona i u posljednje vrijeme posebno perspektivnog i talentiranog Ivana Jardasa ali moramo spomenuti nastup Marija Divkovića za reprezentaciju Hrvatske na međunarodnom prvenstvu Mađarske 2005.,   prvo mjesto Roberta  Blažića na Alpe Adrija iste godine,  Liege u Belgiji 2006. TOP- 16. Evrope kada je Ivan Jardas osvojio 4. mjesto, pa do najnovijih uspjeha pod vodstvom sadašnjeg trenera  Matka Fristackog i nove-stare  uprave na čelu sa predsjednikom Mirzom Mateljanom gdje se stvara nova generacija talentiranih igrača: Andrej Graovac, Luka Šarčević,  Kevin Kovač, Luka Sertić i drugi.

Ovaj je kratak osvrt načinjen po sijećanju i uz pomoć skromnih bilješki, te u vremenskoj stisci, pa molim sve one zaslužne članove koje  nisam spomenuo da se ne ljute i neka mi oproste. Nadam se da ćemo idući jubilej obilježiti prigodnim almanahom, gdje bi  greške trebale biti ispravljene. Kratki osvrt Mire Jakaše s svečane skupštine održane 2009. godine.